S.C.D.V.V. PIETROASA

S.C.D.V.V. Pietroasa – Leagănul Științei Viticole Românești

Pe numele întreg Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Pietroasa, pe scurt-Stațiunea viticolă Pietroasa-aparține Universității de Științe Agricole și este în primul rând o instituție de cercetare și studiu, cu peste 100 de ani de istorie.

Aveam de mult timp planificată o vizită la Pietroasa. La început de iulie 2024, s-a ivit prilejul unei călătorii, care (zic eu) nu trebuie să lipsească din portofoliu oricărui iubitor de turism viticol.

Pietroasa este un loc plin de poveste. Un areal încărcat cu istorie de legendă și tradiții timpurii misterioase, comuna Pietroasele este recunoscută mai ales pentru comorile sale – precum Cloșca cu Puii de Aur.

În anul 376. e.n., regele vizigot Athanaric a ascuns pe meleagurile roditoare ale Pietroasei comoara Cloșca cu Puii de Aur, în semn de recunoștință pentru pământul fertil găsit aici.

Un loc cu o asemenea încărcătură istorică merită o incursiune în trecut deoarece adevăratul tezaur al Pietroasei este vinul.

În 1893 stațiunea a fost înființată sub numele de Pepiniera Pietroasa, în urma invaziei dezastruoase de filoxeră – fiind prima unitate de acest fel din România.

La Pietroasa s-a înființat, la propunerea regelui Carol I al României pe o suprafață de 10 hectare, o colecție impresionantă de 737 de soiuri de viță de vie – adunate din toate colțurile lumii.

Începând cu anul 1894 a intrat în funcțiune școala de altoitori din cadrul Pepinierei Pietroasa.

În 1924 a fost înființată Stațiunea Viticolă Oenologică Pietroasa – instituție cu caracter științific – menită să întreprindă cercetări în vederea rezolvării problemelor care vizează domeniul viticol. Tot în cadrul acestei instituții a luat naștere și școala de ucenici agricoli pentru formarea de viticultori practicieni.

În 1958, S.V.O. (Stațiunea Viticolă Oenologică Pietroasa) a preluat denumirea de Via Experimentală Pietroasa, iar în 1972 devine una din stațiunile Institutului de Cercetări Horti-Viticole, apoi ale Institutului de Viticultură și Vinificație de la Valea Călugărească.

În 2005 reintră în subordinea Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară – București, în calitate de filială a acesteia sub numele de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație – care face parte, din punct de vedere teritorial, din Podgoria Dealu Mare.

Toată această extraordinară istorie a arealului Pietroasa ne-a fost împărtăsită cu o deosebită mândrie și pasiune de cel ce ne-a fost amfitrionul vizitei noastre - expertul enolog Stanemir Marian, care merită tot respectul nostru pentru însuflețirea cu care ne-a vorbit!

Pietroasele și Șarânga, două sate de pe dealul Istrița, fac parte din podgoria Dealu Mare, dar există multe diferențe care le deosebesc de restul podgoriei. Soluri calde, calcaroase, precipitaţii reduse, foarte mult soare - toate sunt condiţii care duc la supramaturarea strugurilor. Rezultatul cel mai apreciat aici sunt vinurile dulci, unele aromate, ca Tămâioasa Românească, Grasa și Busuioaca.

Impresionanta colecţie de vinuri, adevărat tezaur national a fost începută în 1940, pentru ca în prezent să numere aproape 100.000 de sticle. Cele mai vechi datează din anii '40, fiind considerate vinuri de patrimoniu. Vinoteca mai conţine vinuri din anii `50, `60, `70.

Cele trei soiuri menționate mai sus au fost și vedetele degustării de vin. Noi am ales pachetul cel mai complex și a cuprins următoarele:

Vizită în cramă;

Vizită în vinotecă;

Degustare 1 vin Gama Research & Innovation;

Degustare 2 vinuri Gama Selection;

Degustare 2 vinuri Gama Rezerva;

Degustare 1 vin Vinotecă;

Platou aperitiv mixt.

Ca de fiecare dată după degustarea de vin aleg vinul câștigător!

Acesta a fost Tămaioasa Românească sec Rezerva, un vin pe care cu siguranță îl voi ține minte.

Vin extractiv, cu arome calde de fructe tropicale şi un postgust de grapefruit care se integrează foarte bine în armonia generală conturată de aromele fine apărute în urma procesului de maturare.

Prezintă culoare galben pai, specifică vinurilor obținute din Tămâioasă românească, miros foarte intens și un corp mult peste medie care îi oferă o poziție solidă în fața oricărui degustător.

Aceasta a fost vizita noastră la Pietroasa. Un loc încărcat de istorie, o poveste fascinantă, spusă frumos de cei care cinstesc locul acesta binecuvântat de Dumnezeu…

Vă îndemn, dragi iubitori de călătorii în lumea vinului să ajungeți la Pietroasa, loc care se poate considera fără tăgadă, ca fiind leagănul științei viticole românești.