Quinta do Canhoto-Albufeira - vinuri portugheze între tradiție și inovație
Octombrie 2023…regiunea ALGARVE, coasta de sud a Portugaliei.
Într-o locație unică, între mediul rural și mare, ferma-cramă Quinta do Canhoto este situată în inima regiunii viticole Algarve. La mică distanță de orașul Albufeira - 2,5 kilometri de mare (care se vede de la fermă), dar departe de forfotă, ferma se prezintă ca un spațiu de liniște, biodiversitate, care surprinde turiștii prin calitatea vinurilor sale, prin podgoriile sale cu vedere la mare.

Pe cele 22 de hectare de proprietate în Albufeira, familia Vilarinho menține o lungă tradiție de cultivare în Algarve a roșcovului și a măslinului. Zece hectare sunt în prezent dedicate în întregime plantației de viță de vie.
De fapt istoria fermei Quinta do Canhoto a început în anii 1950, ne-a spus Joana Fernandes – unul din proprietarii domeniului. Încă de pe vremea stră-străbunicului său, familia avea mai multe loturi de pământ, „făceau vin pentru prieteni într-o pivniță mică”, apoi a început să cultive și să vândă struguri către Adega Cooperativa de Lagoa. Via a crescut și a crescut și dorința de a dezvolta afacerea.
Dar la început au fost măslinii si roșcovul, dar știți ce este roșcovul?
Roșcovul este un arbore originar din bazinul Mării Mediterane.

Fructul roșcovului (Ceratonia siliqua) se numește "roșcovă" și se folosește în alimentația animalelor domestice și într-o măsură mai mică intră în alimentația oamenilor, sub formă de păstaie proaspătă sau uscată și făinuri utilizate mai ales pentru producția de dulciuri.
În prezent, producția de roșcove a fermei Quinta Do Canhoto (cel mai mare producător din sudul Portugaliei) se situează undeva în jurul a câteva zeci tone/an, ceea ce aduce un venit important familiei Vilarinho.
Din 2009, întreaga podgorie a fost replantată și concentrată într-o singură fermă pentru a crește producția de vin și a permite adoptarea de noi tehnici de recoltare, care au început să se facă cu ajutorul mașinilor cu vibrații.
„Este foarte greu să găsești oameni care să lucreze în podgorie”, ne-a spus Edgar Vilarinho, un personaj foarte volubil și bine informat, cel care ne-a prezentat podgoria și crama.

În 2012, Joana Fernandes, arhitect de profesie, a început să dezvolte proiectul pentru clădirea în care se află crama Quinta do Canhoto. Proiectul este opera ei, a 5-a generație a familiei Vilarinho care, împreună cu mama ei Josefina și unchiul ei Edgar, sunt în fruntea destinului Quintei do Canhoto. Proiectul a primit un premiu de arhitectură Algarve în 2022 de la Ordinul Arhitecților.
Familia a dorit să creeze un spațiu cu o arhitectură bioclimatică care „respectă mai mult natura” cu costuri energetice cât mai mici. La nivel estetic, conceptul a fost să îmbine modernul cu ruralul, într-un spațiu minimalist dar și contemporan.

Ținând cont că aripa de evenimente poate găzdui până la 150 de persoane, Edgar ne-a spus că au început să găzduiască și alte tipuri de evenimente. Camera cu vedere la peisajul rural, casele și iazul cu pește- care foloșește și ca bazin suplimentar de apă în verile secetoase, este locul ideal pentru a descoperi vinurile Esquerdinos, dar și pentru a organiza petreceri private.

În acest peisaj idilic, în care vița de vie crește perfect, proprietarii cramei își transformă strugurii în vin alb și roșu numit Esquerdino. În cramă, care este rezultatul unui design în perfectă armonie cu natura, sunt depozitați în jur de 70.000 de litri de vin.

Înainte de a trece la degustarea de vin trebuie să vă spun ce înseamnă Esquerdino, brandul sub care sunt produse toate vinurile Quinta do Canhoto…ei bine, în limba portugheză Esquerdino înseamnă „stângaci”. Dacă priviți cu atenție eticheta vinurilor, veți observa că la marginea din dreapta jos a etichetelor sunt stilizate 4 amprente de degete, iar la marginea etichetelor din stânga sus, este o singură amprentă de deget.
Lucrul acesta sugerează faptul că sticla de vin trebuie ținută în mâna stângă!...de aici denumirea de Esquerdino adică „stângaci”!
Nu știu a cui a fost ideea, dar eticheta arată foarte interesant. Se pare că acesta este un omagiu adus stră-străbunicului familiei Vilarinho, care era un om foarte respectat în comunitate, un om de toată isprava și care folosea la propriu mâna stângă.
Sub brandul menționat mai sus-Esquerdino, în 2017 au fost lansate primele vinuri de la această companie de familie, care a reușit rapid să obțină mai multe mențiuni și premii. Vinurile sunt produse din șase soiuri diferite de struguri: Antão Vaz și Arinto (vinuri albe), Syrah, Alicante Bouschet, Cabernet Sauvignon și Touriga Nacional (vinuri roșii).

Experiența întregii vizite la Quinta do Canhoto cu prezentare în limba engleză, a avut un cost de 25 € de persoană și a durat aproximativ două ore și jumătate, inclusiv vizitarea fermei, a pivniței și degustarea de vinuri cu platourile aferente.
După atâtea povești interesante și captivante, am ajuns în sala de degustare. Am fost un grup de aproximativ 20 persoane dintr-o mare varietate de țări: Anglia, Suedia, Olanda, Spania, dovada clară că Quinta do Canhoto este o destinație preferată pe harta turistică vini-viticolă a Portugaliei.

Edgar Vilarinho a fost cel care ne-a prezentat cele 4 vinuri care au făcut parte din programul degustării: Esquerdino-vin spumant brut, Esquerdino Branco (cupaj alb din Antão Vaz și Arinto), Esquerdino Tinto (cupaj roșu din Touriga Nacional, Syrah, Alicante Bouchet, Cabernet Sauvignon) și Esquerdino Tinto Reserva (Syrah).

Din punctul meu de vedere al vinurilor degustate toate merită calificativul maxim, dar dacă ar fi să aleg unul din ele atunci Esquerdino Tinto (cupaj roșu din Touriga Nacional, Syrah, Alicante Bouchet, Cabernet Sauvignon) ar fi alesul. Este dealtfel și un vin premiat cu medalia de aur la Concursul Național de Vinuri 2023.
Vin cu o aromă intensă de fructe coapte de toamnă cu un postgust persistent, cu o influență maritimă mediteraneană atât de caracteristică regiunii Algarve. Un vin gastronomic care merge foarte bine alături de preparate din carne de vânat, brânzeturi maturate.
Închei aici interesanta și instructiva experiență vini-viticolă care s-a numit Quinta do Canhoto.
Armonia dintre tradiția portugheză a vinulului și orașul Albufeira, a adus acestei familii o nouă viziune pentru o afacere care a început deja cu atâtea decenii în urmă.
Deschisă pe tot parcursul anului, Quinta do Canhoto este una dintre opțiunile care nu trebuie ratate pentru turiștii care vizitează minunata zonă Algarve situată pe coasta de sud a Portugaliei.