Crama VIIȘOARA

Crama VIIȘOARA – vinuri între Dunăre și mare

Viișoara… un sat aparent obișnuit, dar cu o veche taină ce poate fi deslușită doar de către cunoscători…

Între Dunăre și mare, soarele și briza răsfață și alintă viile ca nicăieri în altă parte. Satul dintre vii este un loc în care trăiesc deopotrivă, în pace și bună înțelegere români, turci, tătari…

Într-un astfel de loc binecuvântat de Dumnezeu, am ajuns la început de iunie 2023, cu ocazia unui wine trips programat din timp la cramele din zona viticolă Colinele Dobrogei - Podgoria Murfatlar.

Denumirea „Murfatlar” derivă din termenul turcesc „muruvet” care înseamnă „om bun, generos”. În timp, acest termen a devenit „Murfat”, apoi „Murfatlar”, adică „urmașii lui Murfat”.

Prima cramă vizitată din această podgorie - Crama VIIȘOARA.

Numele de Viișoara vine din 1926. Până atunci s-a numit Caceamac, denumire care în limba turcă suportă doua traduceri diferite, după dialecte diferite.

Astfel, caceamac înseamnă fie „mâncare de cereale”, fie „valea cea frumoasă”, iar de-i întrebi pe localnici, mai toți îți vor spune că a doua traducere este, cu siguranță, cea mai bună.

Satul este situat pe DN 3, la o distanță de 40 de kilometri de Constanța și administrativ ține de comuna Cobadin.

În Viișoara a ajuns în anul 1979 și inginerul Gheorghe Albu. S-a căsătorit aici cu o fată din sat, a aflat povestea locului și a fost fermecat de ea.

Crama Viişoara, a fost creată de Gheorghe Albu, unul dintre cei mai importanţi fermieri ai României, din pasiunea pentru tradiția locurilor natale în ceea ce privește cultura viței de vie.

Când am ajuns la cramă, pe proprietar l–am găsit în ogradă hrănind cei 3 ponei foarte drăguți. Mulțimea de animale care trăiesc aici împreună (lebede, porci vietnamezi, cai, ponei, caprioare și multe alte păsări precum rațe și gâște) dau imaginea unei mini grădini-zoologice, nicidecum a unei crame.

Până la începerea programului de vizită al cramei și a degustării de vin am stat la o cafea cu d-nul Gheoghe Albu.

Amabilitatea acestui om dedicat meseriei, precum și multitudinea lucrurilor aflate despre începuturile cramei, ne-au făcut să credem că zicala "omul sfințește locul" era perfect adevărată în cazul de față.

Când a devenit proprietarul locului, Gheorghe Albu a decis să replanteze vița de vie la Viișoara și să facă o cramă pe aceste locuri.

De la această idee a pornit și a ajuns să replanteze aproape 330 de hectare de vie.

Gheorghe Albu s-a consultat cu specialiști de renume din domeniu, precum dr.ing. Nicu Itu și alții. A luat apoi legătura cu o pepiniera viticolă din Franța, Morisson Couderc, o instituție cu o vechime de peste 130 de ani în domeniu. S-a comandat material săditor cu aproape 4 ani înainte, material săditor care să corespundă întocmai calităților soiurilor de vin.

Toate aceste informații le-am primit pe parcursul vizitării cramei.

Mai târziu cănd am intrat în hala de producție, Alexandru Procovanu, unul dintre enologii cramei ne-a prezentat detaliat minunea prin care strugurii din valea Caceamac devin sub atenta supraveghere a celor de aici, vinuri care duc faima cramei Viișoara peste tot în lume.

Dar foarte interesant a fost faptul că hala era permanent luminată într-o mulțime de culori, culori care erau însoțite de o muzică discretă și atent aleasă.

Toate acestea creau o atmosferă specială care (ne-au asigurat cei de aici) este benefică pentru vinul care se plămădește în imensele rezervoare de inox…

Și așa am ajuns în sala baricurilor…temperatură controlată, curățenie exemplară, baricuri dintre cele mai diverse.

Sunt 7 tipuri de baricuri care diferă după originea stejarului din care e făcut (stejar european, american, românesc). Fiecare are modul propriu de pregătire a lemnului.

Modul de prăjire a lemnului de stejar se face prin convecție cu aer fierbinte și nu cu flacără directă. De aceea, se ajunge ca același soi de vin, pus în 7 tipuri diferite de baric, să ajungă să aibă calități diferite și să satisfacă astfel diverse gusturi.

Când ceasurile băteau miezul zilei am intrat în sala de degustare. Multitudinea de premii naționale și internaționale obținute în timp de vinurile cramei Viișoara „tapeta” pereții sălii impresionând asistența.

Grupul nostru (circa 20 iubitori ai vinului) aștepta întâlnirea cu licoarea magică. Cel care a făcut oficiile de gazdă, a fost însuși d-nul Gheorghe Albu.

S-au degustat cinci vinuri: Vin alb Via Maria Fetească Regală sec, Vin alb Conu’ Albu Chardonnay sec, Vin roze Nostalgia Merlot Roze demisec, Vin roșu Conu’ Albu Fetească Neagră sec și Vin roșu Cuvée Ioan Merlot & Cabernet Sauvignon sec.

Ultimul vin, Cuvée Ioan a fost cel care a impresionat și plăcut cel mai mult. Un vin plin, catifelat, cu arome de fructe de pădure, îmbinate cu note de cafea, ciocolată și tabac. Mângâierea lemnului îi conferă un final lung, dulce-condimentat. Vinul a obținut Medalia de Aur la Concursul Emozioni Dal Mondo-Merlot e Cabernet Insieme în 2018.

A fost o zi minunată la crama Viișoara, portofoliu nostru gustativ s-a îmbogățit cu vinuri de calitate în care s-a simțit pasiunea investită de cei de aici.

Mărturie stau vorbele celui ce duce mai departe poveste viței de vie din valea Caceamac - Gheorghe Albu - „ În tinerețea mea am stat de vorbă cu bătrânii satului. Ei mi-au povestit despre vie, despre vin, despre cum trebuie să respecți această nobilă meserie pentru a obține cel mai bun rezultat. Treptat, mi-a venit ideea de a-i răsplăti și eu pe acești buni ai locului…m-am decis să replantez vița de vie la Viișoara și să fac o Cramă pe aceste locuri…”