Crama S.E.R.V.E.

S.E.R.V.E. - Kilometrul 0 al vinului românesc

În anii 90, marii critici de vin internaționali știau despre România că făcuse, cândva, vin. Însă nimic mai mult. România era o pată albă pe hartă, iar piața internă oscila între etichete mincinoase, sticle defecte și stocuri de așa-zise vinuri vechi, din depozitele „privatizate”. Cele câteva vinuri care bântuiau piața erau demiseci și demidulci, unde restul de zahăr (sau zahărul adăugat, deseori) avea drept singur scop mascarea defectelor de igienă.

Cu un asemenea bagaj de cunoștințe, care nu suna deloc bine, ne-am îndreptat în plină pandemie și într-un început de an 2021 către S.E.R.V.E, o societate a premierelor, o cramă deschizătoare de drumuri în peisajul vinului românesc.

De numele Societății Euro-Române de Vinuri de Excepție (S.E.R.V.E.) se leagă mai multe premiere din sectorul viticol românesc de după căderea regimului comunist.

Aceasta este prima firmă privată în domeniu. Sub brandul său au fost create primul cuvée românesc (Cuvée Charlotte), prima asociere între soiuri autohtone și soiuri consacrate și primul rosé autohton.

Contele Guy de Poix a fost un exemplu de perseverență, dăruire și generozitate. S-a dedicat oenologiei și a decis să pună bazele moștenirii sale, la fel ca și părinții săi.

Inspirat de un citat din „World Atlas of Wine” al lui Hugh Johnson („Lumea occidentală a vinului a fost deja cucerită”), Guy Tyrel de Poix a fost hotărât să identifice o țintă de investiții în Europa de Est.

Era anul 1993 și Europa trecea printr-o perioadă incertă, la care se adăugau și barierele lingvistice. Deși părea post-apocaliptic, în viziunea contelui, România s-a remarcat printre alte țări prin frumusețea sa distinctă și incontestabilă, dar și prin caracterul francofon.

Provenit dintr-o familie cu o experiență de trei veacuri în viticultură, el însuți proprietar de domeniu viticol în Corsica (Domeniul Peraldi), fondatorul S.E.R.V.E, descria vinurile românești de la sfârșitul sec.XX drept „prinți în haine de cerșetori”.

Aurel Rotărescu este enologul care i-a revelat prima dată Contelui Guy Tyrel de Poix potențialul soiului Fetească neagră și al zonei Ceptura, din Dealu Mare. Tot el este cel care l-a însoțit pe Guy în eforturile de a extrage an de an maximul de potențial al recoltelor și este cel care a preluat și continuat, cu migală și cu inspirație, după dispariția fondatorului, ceea ce devenise deja o tradiție a grijii față de vinuri și a excelenței.

După trei decenii, Aurel Rotărescu se identifică – și e privit – drept parte din “familia SERVE”.

Alături de acesta, am întâlnit și persoana care și-a adus o contribuție valoroasă încă de la început, prin pragmatism și dăruire, pentru a implementa cele mai bune idei și obiective legate de dezvoltarea S.E.R.V.E.

Mihaela Tyrel de Poix, CEO și soția lui Guy, co-fondatorul SERVE, împărtășește idealurile soțului ei, dezvăluind respectul și infinita dragoste pentru vin.

Societatea deține 116 ha, împărțite aproximativ egal în două terroir-uri diferite: la Ceptura, în Podgoria Dealul Mare, și la Cogealac, în Podgoria Istria-Babadag.

După atâta istorie SERVE, am vizitat întreg complexul. Tancurile de inox erau impecabil întreținute și supravegheate, linia de îmbuteliere complet automatizată iar sala baricurilor sclipea de curățenie și mirosea îmbietor.

Trebuie să spunem, să amintim primul mare succes comercial al SERVE: Vinul Cavalerului. Pas cu pas, Vinul Cavalerului a intrat în constiința publică, dar unul dintre momentele cheie a fost lansarea primului vin rosé sec din Romania, într-o perioadă în care mare parte dintre vinurile autohtone, dar absolut toate rosé-urile – erau demiseci, demidulci sau dulci.

Afară începuse să fulguiască când am ajuns în sala de degustare.

Am fost norocoși să degustăm cele mai reușite creații ale winemaker-ului Aurel Rotărescu: Terra Romana 2019-Sauvignon Blanc și Fetească albă; Terra Romana 2021-Rosé; Cuvée Amaury 2017-Sauvignon Blanc 50%, Riesling de Rin 38%, Chardonnay 12% ; Terra Romana 2016-Fetească Neagră și Cuvée Charlotte 2014-Merlot 55.8%, Cabernet Sauvignon 29.3%, Fetească Neagră 14.9%.

Și ca totul să fie perfect, surpriza a venit la sfârșitul degustării: pentru că se împlineau exact 10 ani (ce stranie coincidență!) de când fondatorul SERVE-Guy Tyrel de Poix părăsise această lume (29.01.2011), am primit invitația de a degusta suplimentar și Cuvée Guy de Poix 2016-Fetească neagră!

Cuvée Guy de Poix este ca un elixir al tinereții datorită gustului de fructe supra-coapte, este o băutură echilibrată care ți se întipărește în suflet. Dar mai mult decât atât, mirosul complex îți seduce simțurile cu arome de fructe negre bine coapte, stafide, prune ușor afumate, afine, piper negru și vanilie.

Obținut exclusiv din soiul Fetească Neagră, Cuvée Guy de Poix 2016 este un vin catifelat, consistent care devine și mai bun odată cu învechirea.

A fost vinul care a încheiat în cel mai fericit mod aventura noastră în Podgoria Dealul Mare, mai precis la borna cu kilometrul 0 al vinului românesc – S.E.R.V.E.

Fiecare zi e un nou popas în călătoria noastră prin viață. Nu degeaba se spune că uneori e mai important drumul și nu destinația. Depinde de noi cum reușim să fructificăm momentele pe care le trăim și să facem în așa fel încât să conteze.

Indiferent unde mă vor purta pașii de-acum înainte, amintirile dragi vor rămâne întotdeauna în sufletul meu. De astăzi, călătoriile mele în fascinanta lume a vinului, adaugă încă un nume: S.E.R.V.E.

Adică: Curaj, Inovație, Respect, Solidaritate.