Crama La SAPATA

Crama La SAPATA – Vinuri ecologice dobrogene în stil italian

Miez de iulie 2024...căldură mare, sufocantă...După ce dimineață am vizitat Crama Vinuri de Măcin, iată-ne ajunși în jurul prânzului într-o locație extrem de pitorească la marginea comunei Somova-județul Tulcea. Se spune că denumirea comunei provine de la peștele din specia somn, destul de frecvent întâlnit în lacurile din apropiere.

Citisem și auzisem multe despre Crama La SAPATA. Acum eram curioși să descoperim singuri crama, oamenii și vinurile produse aici.

Cea mai veche podgorie a Dobrogei, Sarica Niculițel, s-a îmbogățit în 2009 cu o nouă cramă. Patru italieni, proprietari și vinificatori, pe numele lor Roberto Pieroni, Andrea Pesaresi, Roberto și Ema Di Fillippi, au înființat atunci Crama Delta Dunării-La SAPATA, într-o zonă în care vița de vie se cultiva de mii de ani, din vremuri romane și chiar din timpul colonizării grecești.

Valoarea investiției a fost de ordinul sutelor de mii de euro. Plantațiile se întind pe 25 ha, iar complexul de vinificație de 300 metri pătrați este la limita Rezervației Biosfera Delta Dunării.

Noii antreprenori, care consideră România ca fiind a doua lor patrie, promovează un concept de agricultură ecologică, punând accentul pe îmbinarea tehnologiei cu tradiția locului, în scopul obținerii unor vinuri de calitate.

Solul nisipos din zonă este prelucrat cu ajutorul cailor, sub supravegherea și implicarea directă a enologului Roberto Di Fillippi.

Acesta, vinificator pasionat trăieşte din viticultura naturală, transformând un vis în realitate. Ȋşi petrece timpul între caii cu care, viile şi companiile sale: cea din Umbria (Italia) şi cea de aici din Somova produc vinuri ecologice de cea mai bună calitate. Este rar văzut în costum si cravată, mai des în cizme de cauciuc.

Practicarea viticulturii ecologice este facilitată de faptul că plantele aromatice care au năpădit solul în anii în care acesta a fost neglijat ori necultivat, l-au îmbogățit în mod natural pregătindu-l pentru producții calitative.

Când am ajuns noi la cramă am fost întâmpinați de soția d-nului Roberto Pieroni, care urma să facă obiceiul de gazdă prezentându-ne crama și degustarea de vin. A trebuit să mai aștepăm o jumătate de oră deoarece urma să sosească de la Tulcea un grup de colegi de liceu ai d-nei Pieroni, degustarea de vin desfășurându-se astfel în familie.

Între timp gazda noastră ne-a explicat de unde provine numele brand-ului La SAPATA: „Când ne-am apucat de săpat crama, am găsit rocile unui sit arheologic, iar specialistul care a venit să vadă despre ce este vorba a descoperit că aşa se numea sit-ul. Ni s-a părut şi un nume expresiv pentru brand-ul nostru.

Deasemenea proprietarii au vrut ca numele cramei să exprime vecinătatea Deltei Dunării alegând desenul de pe etichetele vinurilor, o egretă stilizată.

Soiurile de viţă de vie cultivate de către Crama La SAPATA sunt: pentru vinul alb, Fetească Regală, Rkaţiteli, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel iar pentru vinul roşu, Merlot, Băbească, Blauer şi Sangiovese. Între vinurile reprezentative comercializate sub marca La Sapata se numără Băbeasca Neagră, cupajul Aligote/Riesling și Feteasca Regală.

Degustarea de vin a fost o încântare…Pe lângă cele 5 soiuri de vin, aperitivele oferite specifice plaiurilor dobrogene au fost foarte nimerite și gustoase.

Icrele de știucă, batogul de crap, file-ul marinat de scrumbie, salata de roșii și brânza de capră au completat de minune Petiantul Artizanal Rose din Băbeasca Neagră, Feteasca Regală, Feteasca Neagră, Merlot și minunata Băbească Neagră.

Alegerea mea ca de fiecare dată după o degustare de vin, a fost Băbeasca Neagră. Culoarea roșie-rubinie, gustul proaspăt, fructat și aromat, buchetul vinului cu note fine de prune uscate și cireșe m-au făcut să descopăr acest soi de vin, pe care cu sinceritate vă spun că nu-l prea cunoșteam.

Babeasca Neagră 'La Sapata' de la Crama Delta Dunării este probabil reprezentantul, reperul acestui soi românesc.

Dobrogea este o zonă în care se respiră dragostea faţă de viţa de vie şi de un loc-Delta Dunării, în care natura se exprimă aproape magic. O zonă în care uniunea dintre fiinţele umane, viţa de vie şi peisaj a ajuns la un echilibru unic în lume.

Crama La SAPATA dezvăluie potenţialul Dobrogei şi trezeşte o istorie ancestrală. Formele de viaţă, strugurii, natura înconjurătoare, bucuria vinului, ocupă inima activităţii sale.

Când deguşti o Fetească sau o Băbească de la „La Sapata”, nu mai este vorba de a bea cel mai bun vin, ci de a bea un vin care te face mai bun!.