Crama de Piatră – o nouă destinație în turismul viticol
Început de vară, soarele stăpânește natura dictând ritmul existenței noastre cotidiene. Într-un astfel de decor ce poate fi mai relaxantă, mai benefică, mai răcoroasă decât o excursie, o experiență magică între rânduri nesfârșite de viță de vie. Am vrut să vedem cum strugurii dau în pârg, cum începe și se termină povestea nespusă a vinului făcut cu pasiune.
Și unde puteam să mergem decât acolo unde bătrânul nostru Volkswagen știa pe de rost drumul pe care ne-a dus de atâtea ori - Podgoria Dealu Mare.
Aici ni s-au deschis porțile unei crame locale, cu arome fructate în pahare și specialități culinare de senzație. La 90 km de București, ne-am delectat cu priveliști minunate și cu o degustare de vinuri pe măsură.

Crama pe care am ales-o pentru această experiență se numește Crama de Piatră. De ce de Piatră? La această întrebare ne-a răspuns d-nul Robert Iacob, somelierul și managerul cramei care a fost ghidul nostru pe tot parcursul vizitei. Ne aflăm în satul Vadu Săpat, chiar la granița județelor Prahova și Buzău.
Povestea cramei pornește la începutul secolului al XX-lea, între 1909-1912, când meșteri italieni de excepție au ridicat-o în inima Podgoriei Dealu Mare. Construită integral din piatră de calcar (de aici și numele cramei), material extras din zona Tohaniului, clădirea impresionează prin măiestria detaliilor și prin proprietățile unice ale pietrei, care reglează temperatura și umiditatea, ideale pentru păstrarea vinurilor.
După o perioadă în care crama a fost abandonată, povestea sa a renăscut în 2017, când a început reconsolidarea și reconstrucția acesteia. Actualul conac, restaurantul și spațiile de cazare au fost reconstruite de la zero, utilizând materiale vechi recuperate – lemn, tâmplărie și cărămidă –, păstrând autenticitatea locului. Cu toate acestea, crama și hala de producție originale, datând din 1912, au fost conservate și continuă să fie folosite pentru vinificație.

Trebuie să vă spunem că toate aceste realizări au fost posibile datorită d-nului David Sandu, un antreprenor în vârstă de 25 ani şi tatălui său care au investit 2,5 mil. euro în Crama de Piatră, un proiect pornit în Vadu Săpat, care cuprinde pe lângă această cramă boutique, un restaurant şi o unitate de cazare cu douăsprezece camere.
"În zona Vadu Săpat-Gura Vadu, pe o rază de cinci kilometri sunt zece crame, însă în tot Dealu Mare, de la Ploieşti până la Buzău, sunt peste 50"- ne-a spus David Sandu cu care am avut ocazia să discutăm în fața unui pahar cu vin.

Vizita nostră a continuat cu prezentarea halei de producție și a cramei acolo unde se întâmplă minunea prin care strugurii se transformă în licoarea magică. Printre rezervoare de inox și într-o curățenie exmplară, managerul cramei ne-a vorbit în termeni expliciți despre întreg procesul tehnologic și despre vinurile produse aici.
Plantația de viță-de-vie se întinde pe aproape 10 hectare, fiind alcătuită în mare parte din viță bătrână, cu vârste între 45 și 70 de ani. Soiurile cultivate includ Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Fetească Regală, Fetească Albă și Riesling, iar accentul este pus pe vinurile roșii, apreciate pentru calitatea lor superioară.
Se produc anual aproximativ 30.000-35.000 de sticle, fiind o cramă tip boutique, care pune accent pe calitate și nu pe cantitate.
Brandurile emblematice ale cramei sunt:
Boian - inspirat de una dintre cele mai vechi culturi neolitice de pe teritoriul României, care celebrează fertilitatea și legătura cu natura. Etichetele vinurilor poartă simbolurile femeii și bărbatului din cultura Boian.
Aldavin - un omagiu adus fondatorilor David și Alin Sandu, fiind folosit pentru ediții limitate de Merlot și Cabernet Sauvignon, din viile cele mai vechi.
Cea mai scumpă sticlă de vin aflată în Crama de Piatră costă 350 de lei şi se vinde exclusiv din restaurant.

Timpul a trecut pe nesimțite și ne-am așezat la masă în restaurant pentru a degusta vinurile alese de somelier.
Am început cu un Sauvignon Blanc 2023 sec – un vin alb proaspăt și expresiv. A urmat Boian Premium, cupaj sec de Fetească Albă și Fetească Regală, un vin foarte parfumat, cu arome ce ne-au transpus într-o livadă de meri. Apoi un Rose Special Edition – Merlot/ Pinot Noir Sec, un vin de culoare somon cu reflexii portocalii si arome delicate. Din vinurile roșii am degustat Boian Clasic – Merlot/ Cabernet, un cupaj cu multă personalitate, urmat de Special Edition – Old Vines Merlot Sec, un vin baricat timp de 12 luni în butoaie de stejar românesc și învechit în sticlă timp de cel puțin 12 luni.
La sfârșitul degustării am avut privilegiul de a savura la recomandarea somelierului Aldavin – Cabernet Sauvignon Sec baricat, un vin premium, care a stat timp de 12 luni în butoaie de stejar românesc, iar apoi a fost învechit în sticlă cel puțin 24 luni. Am simțit arome de cireșe amare, mure, coacăze negre, iar în gust au predominat fructele de pădure și ciocolata neagră. Acest vin a fost preferatul meu.
Toate vinurile au fost asociate cu un platou atent selecționat de brânzeturi, charcuterie și struguri care a completat minunat întreaga experiență a degustării.

După degustarea de vin, restaurantul cramei ne-a desfătat papilele gustative cu un prânz delicios. Cam asta a fost experiența noastră la Vadu Săpat unde oamenii locului au creat o oază de bun gust și răsfăț.
Crama de Piatră nu este doar o destinație pentru iubitorii de vin, ci un loc unde legătura cu natura, tradiția și rafinamentul creează o experiență memorabilă pentru fiecare oaspete. Vă recomand cu multă căldură să descoperiți poveștile și savoarea acestui loc deosebit!