Crama DAVINO

Crama DAVINO – Emblema vinurilor premium

Doream de mult timp să ajungem la DAVINO...citisem multe lucruri frumoase și interesante despre cramă, despre oamenii locului, despre vinurile produse aici. După programarea obligatorie privind vizitarea cramei și degustarea de vin, iată că începutul de aprilie 2023 ne-a oferit prilejul mult așteptat.

Primăvara încă nu-și intrase în drepturi, vântul sufla cu putere peste umerii viței de vie, soarele stătea pitit după un nor alburiu, gândurile noastre fremătau între incertitudine și curiozitate...

În această stare nedefinită am cunoscut-o pe doamna Irinel MACICI, o persoană cu mult șarm, căreia îi „curge vin prin vene”. Născută și crescută în Dealu Mare, într-o familie cu tradiție în viticultură și vinificație, Irinel MACICI a mers în cele mai importante podgorii din lume, iar zece ani i-a petrecut în Africa de Sud, acolo unde este și fratele său, renumitul vinificator Răzvan Macici.

Crama DAVINO, așezată într-un cadru pitoresc de vis, aș zice de film, privește cu mândrie în toate cele patru zări printre rândurile de viță de vie și cheamă iubitorul de vin să asculte povestea...

Când un bun comerciant de vinuri și un enolog de top al României concurează în tandem, rezultatul nu poate fi decât unul strălucit.

Grație acestei echipe care a făcut carieră în lumea vinului autohton, brandul DAVINO a devenit o emblemă a produselor premium.

De două decenii, Crama DAVINO, proprietatea lui Dan Balaban și a oenologului Bogdan Costăchescu, elaborează vinurile care poartă una dintre cele mai cunoscute mărci din Podgoria Dealul Mare.

În comuna Ceptura, cei doi conduc astăzi o afacere prosperă, care înseamnă 68 ha de vie proprie și 19 ha lucrate în arendă, dar și o cramă modernă căreia i se va adăuga o alta, de 1,7 milioane euro, destinată vinului roșu.

Vinurile Davino sunt în special cupaje sofisticate dar crama se poate mândri cu realizarea a două vinuri din cele mai valoroase soiuri românești: Fetească Albă și Fetească Neagră.

Davino s-a poziționat pe segmentul vinurilor high end, fiind pionier în această direcție.

Bucurându-se de un terroir cu o identitate bine conturată și o vie cu o vârstă între 10 și 60 de ani, acest producător se remarcă prin tipicitatea vinurilor realizate din soiuri pure românești.

Toate aceste informații ne-au fost furnizate de doamna Irinel Macici, care ne-a prezentat în amănunt crama și procesul special prin care iau naștere vinurile Davino (cules noaptea, struguri păstrati peste zi în camere speciale de frig, perioada extinsă a contactului cu drojdiile).

Grupul nostru de 8 persoane iubitoare de turism enologic a fost invitat apoi în sala de degustare. Dotată cu tot ce este necesar pentru o degustare de vinuri premium, sala amenajată într-un stil clasic românesc, se integrează perfect în arhitectura locației.

Apoi a început să curgă vinul…trebuie să vă spun că doamna Macici m-a solicitat să o ajut la deschiderea și decantarea sticlelor de vin, profitând de profesiunea mea de somelier. Soția a ajutat deasemenea la aranjarea platourilor. A fost o încântare să facem și noi parte din familia DAVINO!

Însoțite de platourile reci, ușoare, care s-au pretat perfect cu vinul si atmosfera evenimentului, s-au degustat 6 soiuri de vin - 3 albe și 3 roșii: Davino Vast Alb 2022 (Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Riesling Italian, fără maturare sau învechire) ; Domaine Ceptura Blanc 2022 ( Sauvignon Blanc, Fetească Albă și Riesling Italico); Iacob Alb 2021 (Sauvignon Blanc&Fetească Albă); Purpura Valahica 2017 (Fetească Neagră); Domaine Ceptura Rouge Elevé 2018 (Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră) și binențeles în urma unei decantări prealabile de ½ ore, vedeta degustării: Davino Flamboyant 2017 (Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră), un vin special, gama de vârf a cramei, despre care trebuie să vă spun câte ceva.

Se produce prin culesul selectiv al strugurilor din cele mai valoroase parcele de Cabernet Sauvignon, Merlot și Fetească Neagră, vița de vie având o vârstă medie de circa 40 ani. Cele 3 soiuri care intră în sortiment sunt vinificate separat, parcelar.

Davino consideră că vinul nu se bea, ci se trăiește.

Am fi vrut ca timpul să rămână în loc și întâlnirea nostră cu Davino să mai dureze…gazda, doamna Macici a fost un amfitrion de înaltă clasă, căruia îi mulțumim pentru implicare și pasiune.

Sigla DAVINO conține un pahar pe care este desenat un ochi deschis, iar dedesubt sunt înscrise două cuvinte în limba latină foarte bine alese: Dei Donum, adică Darul lui Dumnezeu!...și într-adevăr la Davino, Dumnezeu a dăruit un terroir unde oameni cu har, produc din vița de vie cultivată aici, unele dintre cele mai valoroase vinuri românești.

Nu pot să închei fără a cita din pagina de început a site-ului Davino, ceea ce reprezintă vinul în concepția oamenilor de aici:

Prin vin, natura înscrie memoria unui an de întâmplări.

Evenimente subtile si trecătoare pentru unii: vânt, ploaie, soare. Condiții esențiale pentru cei care au stiința de a le valorifica într-un vin special: deopotrivă creație și străduința unui act de auto-depășire, reluat an de an”.

Un crez, o lege nescrisă care este urmărită cu pasiune, un vis devenit realitate, care cheamă iubitorii de vin să (re)descopere un loc magic în Podgoria Dealul Mare, unde merită să ajungem!