Crama ALIRA – Atracția terroirului dobrogean
1 iunie 2023- început de vară, zile frumoase, senine, care ne-au îmbiat la un nou periplu viticol. De data aceasta am ales o podgorie cu mare tradiție în viticultura românească: Podgoria Murfatlar, podgorie ce face parte din zona viticolă Colinele Dobrogei.
Se spune că, în trecut, existau două lumi, cea divină și cea umană, lumea zeilor și lumea oamenilor. Apoi a aparut Bacchus – Dionysos, zeul vinului, care încearca să îi aducă pe oameni în lumea zeilor, “să iasă” din propria persoană prin extaz și să se contopească cu zeul, pentru un timp. Și se mai spune că locul de naștere al lui Dionysos este zona Traciei, la nord de Dunăre, mai exact pe teritoriul Dobrogei de azi.
Așa începe istoria vinului pe aceste meleaguri, încărcată de semnificații din cele mai vechi timpuri. În muzeele deschise pe lângă cetățile antice ale Dobrogei, se găsesc vestigii păstrate din antichitate, în special amfore si obiecte închinate zeului vinului, care arată cum cultul lui Dionysos era practicat de locuitorii Dobrogei. Dovadă stau vestigiile presărate la tot pasul de strămoşii noştri, aduse la suprafață de arheologi.

În antichitate, zona Traciei era vestită pentru vinurile sale, iar Dacia era văzută ca sursă de grâu şi struguri sau vin.
Importanța viței de vie pe plaiurile dobrogene este binecunoscută, ea fiind menționată în scrierile poetului Ovidiu (43 i.Hr. – 17 d.Hr.), unul dintre clasicii literaturii latine, exilat de împăratul Octavianus Augustus în cetatea Tomis.
Istoria vinului în România și în Dobrogea este atât de veche, încât foarte multe dintre cuvintele folosite în vocabularul legat de vinuri și vița de vie provin din limba tracă sau latină. Cuvinte precum “beci”, “bob”, “butuc”, “ciorchine”, “cotor”, care au origine tracă, iar altele precum “viță”, “vie”, “vin”, “tămâios”, “tărie”, de origine latină, sunt folosite până în ziua de azi și dovedesc o tradiţie străveche a cultivării viței de vie și a vinăritului.

După această introducere în care ne-am familiarizat cu mirificul tărâm al viței de vie, continuăm povestea călătoriei noastre cu a doua destinație (prima fiind crama Rasova prezentată într-un editorial anterior), destinație care se numește crama ALIRA. Aceasta este așezată într-o zonă cu relief de platou ce alternează cu zone cu altitudine scăzută.
Povestea Alira a început în 2006 prin căutările oenologului francez Marc Dworkin care încerca să satisfacă cerințele unei podgorii perfecte pentru omul de afaceri german Dr. Karl Hauptmann. Simțind respirația și tăria chemării terroirului dobrogean, oenologul a fost atras din primele secunde de potențialul zonei. Astăzi, sub soarele dobrogean, dintr-un sol atingând malurile Dunării Vechi, cresc soiuri de struguri ce oferă vinului Alira forța, complexitatea și eleganța unui vin memorabil.
Până a ajunge la vinul din pahar podgoria a avut nevoie de un nume, iar acesta i-a fost oferit printr-o sinteză a denumirile localităților Aliman și Rasova acolo unde se naște vinul Alira. Acesta este un loc special, unde natura lucrează în favoarea omului și singurele ingrediente care lipseau pentru a face un vin plin de savoare, erau pasiunea și priceperea.
Brand-ul Alira a fost atent clădit în timp prin devotament și consecvență. La nivel vizual sigla care ne întâmpină, centaurul, își trage inspirația dintr-un fragment de basorelief găsit în zonă.

O piesă arheologică ce reprezintă cu acuratețe simbolul centaurului care a fost descoperită pe pământurile din Aliman, iar în prezent poate fi văzută la Muzeul din Constanța.
Un simbol al puterii care se identifică cu vinurile Alira ce au în componența lor o latură masculină, reprezentată prin corpolența și plenitudinea gustului specific.
Alira este o cramă-boutique de 80 de hectare, situată în Dobrogea, pe dealurile de pe malurile Dunării Vechi.

Povestea cramei continuă în 2016, când Patrik Simek, investitor cu experiență juridică, dar și cu o intensă pasiune pentru vinuri, se alătură proiectului doctorului Karl Hauptmann și demarează proiectul noii construcții.
În urma unei investiții demarată în 2019, în iunie 2022 s-a inaugurat noua cramă, un proiect realizat de Alira Grand Vins SRL. Valoarea totală a investiției este de aproximativ 5 milioane euro.
Crama este utilată cu o linie de procesare de ultimă generație la momentul contractării, achiziționată de la lideri din industria de profil din Italia, Franța, Bulgaria și România. Linia de recepție a strugurilor este atât manuală, cât și automatizată iar capacitatea de procesare și stocare atinge aproximativ 1,2 milioane litri.

Crama este concepută și realizată pe principii sustenabile. O parte importantă din consumul de energie este asigurat cu energie verde, prin panouri fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii. Climatizarea este realizată printr-un sistem de energie regenerabilă format dintr-un câmp geotermal cu 30 de foraje la 100 m adâncime și o pompă de căldură sol-apă ce asigură o eficiență ridicată. Sursa de apă este independentă și este compusă dintr-un sistem de asigurare a calității, un bazin de epurare și un laborator de analize propriu echipat conform standardelor europene.
E timpul să vorbim acum și de vinuri...Sala de degustare face parte din proiectul modernist al întregii clădiri, mobilierul ales fiind foarte inspirat!

Domnul Bogdan Bocăneală, a fost cel care a făcut oficiile de gazdă.
S-au degustat 5 vinuri din colecția Clasic: Alira cupaj alb, Alira Sauvignon Blanc, Alira cupaj roșu Tribun, Alira Cabernet Sauvignon și Alira Fetească Neagră. Așa cum fac de fiecare dată aleg vedeta degustării…Aceasta a fost Alira Fetească Neagră, omagiul pe care crama Alira îl aduce soiului nostru național. Creat din struguri selecționați manual, vinul obținut reflectă maximul de potențial al soiului: taninuri fine si arome complexe.
Alira Fetească Neagră are tente rubinii și o aromă de fructe de pădure, vișine, prune uscate, stafide negre, este ușor condimentat, amintind de scorțișoară, piper, ienibahar sau vanilie și cu siguranță va fi mai bogat și mai fin odată cu învechirea. Un vin care merită urmărit.
Mă tem că trebuie să închei povestea mea dragilor…Aristofan spunea: ”Rapid, aduceți-mi o cupă cu vin, ca să îmi ud mintea și să spun ceva inteligent!”…Chiar dacă nu am la îndemână cupa de vin, încerc să spun totuși ceva inteligent:“În apă omul își vede propria figură. Însă în vin, omul îmbrățișează inima altuia.”- Quod erat demonstrandum... La bună vedere iubitori ai turismului viticol, ne întâlnim în următorul editorial cu alte crame din Podgoria Murflatlar.